Intressant? Följ gärna bloggen!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Följ Gärna!

Nyköpings Fallskärmsklubb

Lever På Hoppet

#fallskärmshoppning, A dream come true, börja hoppa fallskärm

August 13, 2019.Pasi Orha.0 Likes.0 Comments

Ungefär 25 år senare. Efter mitt första möte med fallskärmshoppning, har har jag börjat förverkliga drömmen. Drömmen om ett certifikat och att få uppleva fritt fall.

Ikaros

Satt med åkband på Gröna Lund, i en attraktion som kallas” Ikaros”. På 90 ”meters höjd så ”tiltar karusellen kraftigt, vänds från sittande till framåtliggande, Där kan blicken fästas på asfalten. Den hänger så en kort stund. I det ögonblicket bestämde jag mig för att kontakta Nyköpings fallskärmsklubb. För jag vill hoppa och har längtat efter känslan av det fria fallet.

Så släpps attraktionen i väg, för mig 6-7 ggn den kvällen. Den lilla biten på 70 m kittlade både kroppen och ögonen sådär lite hisnande. Det var med ett välbehag som eftersmaken gav mig mersmak.


Maj 2019

Jag skrev ett mail och fick till svar att det börjar en kurs i maj, nästa år. Nöjd över initiativet och la ingen energi på det, utan sparade lite pengar för utbildningen. På nittiotalet kostade utbildningen dryga 6000:-, och skulle innehålla 28 godkända hopp, för att bli certifierad, eller licensierad fallskärmshoppare. Nu var priset satt till 16000 och det krävde 15 godkända hopp, och omhopp skulle kosta därtill. Lät rimligt tyckte jag. 

Fick en stor överraskning, när klubben erbjöd sig att återbetala mig 6000:-, för att denna fallskärmsutbildning gick för ett kampanjpris. De pengarna valde jag att låta ligga innestående på mitt kommande hoppkonto

https://nyfk.se/

Läkarundersökning för fallskärmshoppning

Det kom hem en bok, ” hoppa fallskärm”, och några mail som aviserade om lite praktiska saker. Här finns ett krav på en läkarundersökning. Frågor om hälsa, historik, npf, mentala och fysiska förutsättningar ingår. Den innefattar en grundlig fysisk kontroll, och fem sidor senare har jag luntan färdig. Fick betala 1500:-, men, får inte hoppa utan. 

Kursen, skulle pågå 2 x 2 heldagar under de två sista helgerna i maj månad. Den skulle alltså kompletteras med läkarintyg, fotledsskydd, 50 instuderingsfrågor ( göras hemma, lämna in), ett teoretiskt prov och ett praktiskt. Hänga i en sele och agera på scenarion som beskrivs. Sedan var det dags för tandemhopp.

#SFU o AFF

Svensk fallskärmsutbildning heter formen av upplägg och har AFF( accelerated free fall) som förebild. Konventionell utbildning var det alternativet som innefattade fler hopp och användes förr.

Chefinstruktör Philip N filmar tandem

Tandemhoppet innefattade vissa moment, så som höjdkoll, landningsvarvet skulle beskrivas och dummydrag bla. Detta hopp vart det första, men bedömdes inte enligt godkänd eller icke godkänd, bara på att det är gjort. 

15 individuella hopp som följer en stegringsplan och som bedöms, ett godkänt hopp krävs innan nästa genomförs

Jag kommer säkert titta närmare på- och redogöra lite mer kring vart hopp. Generellt så ingår fritt fall. Dessa utförs från 3-4000m höjd, sånär som på ett, som är ett låghöjdshopp från 1200m. Det låga hoppet handlar om att hoppa och dra.

Fallskärmshoppning- att vara eller att inte vara

Add comment

Sky Dive Deep Pasi Orha . All Rights Reserved 2019 - Sky Dive Deep . Created by biaandersson.se