SkyDiveDeep

Lever På Hoppet

Klubb- mästerskap -19

Skydive, skydiving, fallskärmshoppning, fallskärm

Tre lag blir vi, mutor till domare rekommenderas. Fulspel och fusk vitsordas. Jag har köpt mitt första ”case”, vilket betyder en låda öl till allas förfogande. Jag tror att det handlar om när något utöver det vanliga uppmärksammas, ofta när någon nämner att det var första …,av i princip vad som helst. Första utelandningen, första egna riggen, första nakenhoppet. Det kan vara bra att inte hålla för hög profil när det kommer till sånt, om man inte är sugen på att styra upp ett case stup i kvarten.

Tänkte leverera en låda öl och ett gäng snapsar, som skänks till Ordföranden för distribution till värdiga insatser längs vägen. Själv dricker jag inte och ser detta som något ovanligt, för det är ändå stort, att jag har licens och att det är lätt ett Case. Lämpligt tänker jag då det är KM och kräftskiva imorgon också. Hur själva tävlingen ser ut får vi se imorgon. 08,00 på plats.För dagen så har hopp 7 och 8, efter utbildning gjorts. Dykexit och tracking. Jag gör inga konstigheter med elevskärm, då de är klumpiga och sitter inte bra på mig som är så kort. Känns ibland som en hund står och torrjuckar på min rygg. Det händer när jag saktar ner från tracking ( snabb förflyttning horisontellt) till box( grundposition) Riggen åker upp och ner, eller fram och tillbaka, för att den är för stor.

I alla fall, fick hoppat utan overall och med andra gogglar( mörkare), vilket var nytt. Fick se de två som hoppade före, lösa sina skärmar en bit bort och därnere. När de blomma ut så tog jag min pilot och kasta den, och när jag väl satt under skärm, så var de två andra en bit över mig. Det jag vill ha sagt, att det går neråt jävligt fort i det fria fallet. Ansträngde mig sen för att styra skärmen med kroppen på finalen, för att kunna korrigera lite och ändå ha fullt utsläpp, viket ger bättre flär, då farten är obromsad.

Det är rörigt att få läsordning på mina inlägg, då jag inte lyckas använda WordPress på det vis som jag önskar. Jag har också provat Mary’s rigg, vilket vart en uppenbarelse. Har känt mig väldigt klumpig och tyckt att det är inte så lätt med olika delar av programmen. Men bara känslan av en rigg som passar, förklarade för mig själv varför jag hellre kör Porsche än Buss, och vill ha en egen rigg.

Sen ska det vara lämplig skärm i den, men det har mindre betydelse, för det är Riggen som är hopplös på elevskärmarna, men även hyrriggarna är gjorda för större killar och justeras knappt, men har tre hopp med 210 kvadratfots sportskärm, istället för 260. De är lite roligare att flyga.

Hoppade två hopp från 3000m med elevrigg. Finns så få hyrriggar, att det blir till att turas om, men i och med att jag packar så långsamt är det lite osmidigt.


Film på exit fr hopp 4.

Klubbmästerskap den 3/8-19, lördag

Summering av dagen, skrivs nu på natten. 4 lag med 3-4 personer i varje, deltog med ett försök var på given formation. Det blev fyra olika formationer som bestod av en serie på tre grepp, som skulle utföras i fritt fall av varje lag, så länge tiden räckte Det stod även en kona utställd i gropen(landningsområdets centrum ) som mål för precisionslandning.

Som vanligt så var det tandem hoppare också på plats, samt en elev, som kommit till nivå sju innan dagen började. Någon assistera tandem med packningar. Någon som kameraman. Ordförande skötte manifestet och var hoppledare, tillsammans med en hoppare som inte hoppade för dagen, utan bistod även med marktjänst. Ett par gäster dök upp och fick med sig några slottar( en slot ger en lyft)


Så det har varit full fart på Nyköpings fallskärmsklubb i dag. Piloten flög 17 vändor, varav en låglyft och övriga till 4000m. 99 hopp blev gjorda. 5 av dom har jag hoppat. 4 i FS och ett solo som avslut. Jag hann packa 4 gånger själv, men pga tidspress fick jag hjälp mot slutet av en packning, då det var dags att klä sig inför en omgång.

Jag och eleven packar absolut långsammast och behöver bli kontrollerade vid tre tillfällen, då vi inte har packcert. Planet tankades, tvättades av och ställdes in, som brukligt efter sista liften, som landade åter 18,55, och klockan 19, 00 gick vårt tillstånd ut för dagen.

Med mat, umgänge och sista packningen gjord så var jag hemma ca 22,30. 07,30 åkte jag, då samlingen var 08,00 och 09 var jag på planet på väg att taxa ut för vårt första hopp som lag 1.

Formations- hoppning:

Jag var väldigt nervös. I mitt lag hade jag CI- chefinstruktören, en hoppmästare och en nöjes- hoppare som hållit på i 7 år. Jag har aldrig hoppat ut från planet med tre andra samtidigt, i en formation, och aldrig har jag utfört något fritt fall kring 200 km/h och samtidigt gått från grepp, till att släppa och rört mig i förhållande till andra för att ändra formationen.

Så mitt påslag var högre än på ett tag, då vi stod inför exit. Lyckades hålla 4-manna uthoppet intakt, men sen var det svårare. Olika fallhastigheter och min oerfarenhet gjorde att vi fick nöja oss m betydligt mindre än de hade behövt med någon annan.

Vi vann inte, och jag lyckades vara den felande länken i minst 3 av 4 fall, vilket inte gör någonting, då min rädsla handlade om jag skulle klanta mig så att jag utan kontroll skulle ställa till det på riktigt.Det blev istället en lärorik och rolig dag. Lyckades nog att hamna på film också

9/8 -19, FS 3-4 Kul att lyckas lite. Formationshopp, veckan efter KM

Första hoppet för dagen utfördes med en annan nybörjare. Vi förlorade vår greppade exit, sen volta han ner i höjd, å jag låg kvar o höll honom i blickfånget. När han stabiliserats var han långt ner och en bit bort. Sänkte mig till hans nivå, han jobbar förstås omvänt, försöker höja sig, och höjden nådde vi, men avståndet var för stort, för där fick vi bryta.

Det var ändå spännande att kunna tumla, förlora grepp och separeras i höjd och bredd, för oavsett, så kände varken han eller jag oss oroliga eller som om vi gjort något riskabelt, tvärtom, säkerheten först och program i andra hand. Fortfarande alltid mest påslag i planet innan exit för mig.

Men det är hanterbart och en del av tjusningen, att förmå bli lugnare och kunna hålla skärpan på utförandena i högre grad och med rutin känna att även en gammal hund kan lära sig lite trix. Nu väntar jobbhelg, efter detta fredagsmys.


En liten checklista jag gjorde för att räkna av från hoppkontot, men har inte koll på avgifter i tillräckligt hög grad för att kunna säga annat än att 6000:- har jag lagt på hoppande, med två omhopp på AFF nivå inräknat, avgiften för utbildningen, som inkluderade 15 hopp, tandem, fyra dagar teori, medlemskap i klubben och försäkring genom förbundet, låg på 10 tusen, kampanjpris.

kostnader, skydiving, fallskärmslista, priser för fallskärm

Gogglar fick vi, boken fick vi. Läkarundersökningen 1500:- och en höjdmätare köpte jag för 500:- och nästan 500:- för fotledsskydd.. Närmar sig tjugo tusen kronor. Jag har hoppat 32 hopp, varav 15 efter utbildning

Leave a Reply

Your email address will not be published.