SkyDiveDeep

Lever På Hoppet

Nio Änglar – Umeå

skydiving, skydivedeep, fallskärm, fallskärmshoppning, parachute

Söndag – sommar- sol- när nyheten spred sig likt ett mörkt moln på en klarblå himmel- En dag full av hoppning runt om i landet, som så tragiskt kom att bli slutet för 8 fallskärmshoppare och en pilots liv. Från en notis i nyhetsflödet, till att samtal ringdes till hoppar vänner i Umeå. Med tandemhoppare och bekanta i luften och på marken, elevhoppning och aktiviteter i vanlig ordning, så ställde en efter annan in sina hopp. En elev skulle göra sitt sista utbildningshopp och eventuellt bli klar.

Några grät och gick undan. Andra upplevdes skärrade och distraherade, men inget uttalat kunde bekräfta händelsen. Manifestet höll fokus på sitt och tror att det var instinktivt som även jag avslutade och gjorde det som behövdes innan jag tillät mig själv att ta in vad som hänt. Likaså åkte hoppmästaren med elev upp med tandemliften som avslut på dagen. Det kom att bli väldigt verkligt och nära att se på nyheterna, där scenen med det spinnande, lodrätt störtande planet, som kom ur ett moln och handlöst föll i backen, spelades om och om igen.

Händelsen som tog nio människors liv, den söndagen i juli, när planet föll i backen från 4000m höjd i Umeå, är en tragedi och förlusten ett faktum. Med respekt för anhöriga, så betonar jag att jag ingen avsikt ligger i att jämföra den sorg de bär på, med något av de betraktelser som jag gjort. Det väcktes mycket djupa känslor och begrundanden om livet, döden, ödet och tog in, medvetet och lät intrycken, perspektiven och upplevandet ske och vara så stort som det är. Fallskärmsförbundet fick ett ansikte, en betydelse, då det kom information till mig som enskild, till klubben och med en aktiv roll deltog ordföranden fysiskt på plats där det skett, men också som representant för förbundet och fallskärmshoppningen, både formellt och som en personlig del utav.


Föreningen hörde av sig och det slöts upp på sociala medier i grupper och forum som jag blivit inbjuden till sen en tid tillbaka. Journalister och andra som försökt bli medlemmar i samband med händelsen godkändes inte, och någon grupp blev sluten, istället för öppen, som den vart innan. Det jag upplevt är att jag i detta kände mig som en del av, trots att jag ännu vid denna tidpunkt var elev, och jag erfor tydligt hur det finns en kultur, en anda, någon slags själ inom fallskärmshoppningen som ger den en identitet. Seder och traditioner, mästare och förebilder existerar i de flesta kulturer.

Jag väljer att kalla det för kultur, istället för rörelse, då jag tycker mig skönja värderingar som vedertagna och allmängiltiga, och att även trender lever och formas i den tid som de stöpts ur. Det framstår för mig som att händelsen i Umeå har lockat fram och fördjupat förståelsen för vad det är som binder oss samman. En del av det har nog att göra med att vi fått gå emot en rädsla, nedärvt i vår natur, så stark att alla haft mardrömmar om att falla som barn. Ska behandla rädslor lite mer vid tillfälle, men vill nämna att det verkar sällan vara faran som lockar människor till hoppningen.

Jag tror det är, för det första, en aktivitet förenad med omfattande säkerhetstänk och rutiner, vilket blir motsägelsefullt om det vore fara som lockade. Har vänner som tycker det är idiotiskt att riskera livet, när det finns barn med i bilden tex. Där uppstår en klar skillnad oss emellan. Jag tror det är rädslan vi vill utmana, inte faran vi vill åt. Den rädslan har blivit en sak som alla säkert känt något av, och lyckats hantera. Det är att inte låta sig styras av rädslan.

I stället har vi mött den, jobbat med den, och hanterat den. Utvecklande! Sen förstår jag att det inte finns mycket rädslor kvar efter 1000 hopp, men faktum kvarstår. Det är att leva, känna att vi lever, det är vad påslaget efter ett hopp verkar ge även de mest rutinerade. Ingen inom hoppningen verkade undra om händelsen i Umeå skulle få dem att sluta. Däremot frågade många utanför om det verkligen är vettigt att fortsätta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.