SkyDiveDeep

Lever På Hoppet

SFU 15/ Final exit

the sky is the limit

Koreograf, strateg och verkställandet av nästa hopp

Tanken är att jag ska planera nästa lift och även vad som ska utföras i det fria fallet. För ett godkänt hopp så ska programmet utföras med andra.

Det var tidigt på dagen och jag hade utfört hoppet innan från 1200m, och hade således en fallskärm att packa. Under tiden kunde jag tänka på ett lämpligt program. Om det gjordes för lätt så var det lättare att bli godkänd, men inte riktigt i linje med de senaste hoppen. För svårt program framställer mig säkert som omdömeslös. Vad klarar jag egentligen?

Kan ju inte så mycket än…, men om jag räknar på det

räkna på det är lätt, utföra det är svårt

Vad annat behövde jag ta hänsyn till

Övergav tanken på programmet för en stund och funderade på vad mer fanns det att ta hänsyn till?

Skriva upp mig och någon att hoppa med. Förutsatt att jag nu har koll på utrustningen så ska hoppet gås igenom och tränas på. Sen ska jag kolla med manifestet om det finns något särskilt att beakta med tanke på vindarna? Visitation av utrustningen tre gånger, och repetera tänkt procedur. Vilka andra kan tänkas vara på samma lift?Planera toabesök och ha vatten tillgängligt. Jag blir så torr i munnen ju. Visitation, sa jag det och koll på höjd, och exit och så snurrar det på i ett ganska lugnt gemak. Det är ju det där programmet i det fria fallet som är kruxet.


Sebastian erbjöd sig att haka på. Jag tycker om honom, och det känns bra. Vi pratar om programmet och han föreslår en greppad exit. Men va faan! Ska vi hålla i varandra när vi hoppar. Det har jag aldrig gjort. Så förstår även jag att det är precis vad vi bör göra om vi ska ha en chans att utföra något mer än bara hitta varandra. Vi kom överens om att levla och utföra diverse höjningar, sänkningar, snurrar, och mötas däremellan.


Jag har alltså aldrig hoppat med någon annan ur planet! Det är lite komiskt, då jag haft både en och två instruktörer med mig i många hopp. Det visar hur AFF instruktörer jobbar. Behövde bara checka in och ut, och keya, så var de med var gång.


Nu har jag hybris på tanken att skjuta ut Sebastian ur planet och följsamt haka på då han står på utsidan av planet. Att stå på utsidan var inget alternativ i det här läget. Det vågar jag helt enkelt inte. Så jag blir den som hakar på och i princip knuffar honom ut.

greppad exit

In the air

Efter att ha övat exit så följer sedvanliga kontroller av utrustning och vindar med mer, så var vi på väg upp. Jag har ställt om mentalt och är synnerligen fokuserad och tar vart moment på fullaste allvar. Kollar utrustningen en sista gång, tre ringar, tre handtag och tre remmar. Pinkoll och gogglar på. Kalibrerade höjdmätare synkas.

Jag är så nervös, tänk om jag skallar honom eller nåt vid exit. Mina känslor är överallt och påslaget känner jag igen. Märkligt att jag inte vänjer mig. Anstränger mig hårt och har egentligem bara lust att berätta att jag är svinnervös och inte alls så lugn som det kanske verkar.

De gröna lamporna tänds

Det är dags. Rullar upp draperiet och spänner fast det. Vi lutar oss ut och spottar. Vi ser finalen närma sig och planet har planat ut. Horisonten och lodrätt ner. Jag tittar på Sebastian och ger tummen upp och han börjar instämmande klättra ut. Jag försöker stadigt och bestämt befästa vart grepp. Fötterna på plats och in emellan och greppa på överarmarna, Håller ett fast tag och skakar om Sebastian tydligt. Sebastian keyar och jag trycker på när han är på raedy set …..och go .

Ut ur planet och håller fast och svankar och det rätar upp sig. Vi har greppet kvar och Sebastian går vidare och tar tag om handlederna innan han släpper och vi levlar. Sen påbörjas programmet och vi kommer av oss, men fortsätter och möts med high five, innan vi fortsätter.

Bryter vid 1500m och vänder 180 grader och en kort track, vinka svanka, ta och drag. Allt är åter fridfullt.

High in the sky

Flyger och får ett normalt landningsvarv och fin landning.

Sebastian, han är redan på väg in för att packa. Vad det nu var han skulle hasta till, minns jag inte. Jag tar grejerna och går in i packen och skriver logg, innan jag börjar packa fallskärm. Jag funderar på om jag blev godkänd. Det är några andra som också frågar hur det gick, och jag säger att jag inte är säker än.

Nånstans under packandet kommer Sebastian och frågar om vi kan ta briefen. Det var fint väder så vi sätter oss utomhus i solskenet. Jag beskriver hur jag upplevt hoppet.

Logg anteckning

Det smyger sig på mig bakifrån och utan förvarning får jag hinkvis med kallvatten på mig

Där är dom, allihop, och jublar och gratulerar till att jag inte är elev längre. Jag är nu Skydiver och får kramar och gratuleras, Det är bekräftande, då jag undrade lite om de inte tyckte det var lika stort som jag gjorde.

Jag blir så genuint glad över att ha lyckats. Vet inte riktigt varför detta är så speciellt. Men det är något jag vill tillåta mig själv att vara lite stolt över.

Certifierad fallskärmshoppare, A- licens med numret #8739

Leave a Reply

Your email address will not be published.