Intressant? Följ gärna bloggen!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Följ Gärna!

Nyköpings Fallskärmsklubb

Lever På Hoppet

SFU 6/ Final AFF level, Block 3

August 18, 2019.Pasi Orha.0 Likes.0 Comments

Stabilitet, heter enda hoppet i block 6…

Som också är sista hoppet som kräver AFF instruktör. Miniexamen, då man utför viktiga moment för att klara ett hopp i frifall på egen hand.Med tre godkända hopp i hop så känns det bättre att ta sig an nästa utmaning, SFU 6, som blir dagens andra hopp tillsammans med Peter, AFF instruktören som valde att komma till Nyköping från Göteborg för att han var nyfiken och inte hade hoppat här förut.

Han tränar FS 4 ( formationshoppning på 4 man) och har hoppningen som sin stora hobby. Akademisk bakgrund och arbetande som dataingenjör. 35- års åldern ungefär. Avslappnad och med ett leende och en vaken uppsyn, som har ett lågaffektivt bemötande, och verkar tycka om när det blir lite utmanade. Jag uppskattar att han är kylig under hoppen och låter mig både utföra och känna när jag försöker hitta rätt, och lyssnar in skälen till varför jag gjort si eller så efteråt, för att komplettera eller korrigera med rådgivande ton.

Det är egenskaper som får mig att tänka att det inte är en slump att han är AFF- instruktör, där det är att hantera elever med allt från blackouter till vad som helst, egentligen. Tankarna går till mina egna kollegor och vad som krävs för att hantera ungdomar i affekt, som placerats på institution. Behandlarmaterial, synd att han kastar bort det på data bara. 😉


Briefing av hoppet, så efter ordinarie förfarande av allt till att stå i dörren och efter eget Key ( ready, set go) göra uthopp och lägga sig i stabil fallställning, kolla höjd, så inväntas en nick av instruktör som lagt sig framför, för att påbörja bakotvolt. Det blev en bakotvolt plus lite extra, från vilket jag åter skulle bli stabil och lägga mig framför instruktören. Det gick vägen, inte som gymnasterna på OS, men det funkade.

Sedan simuleras reservdrag två gånger, och där är det när blicken följer händerna som det är utmanade att vilja kompensera för faller framåt gör man, men det är naturligt har jag lärt mig, då det är att inte volta eller tappa fokus som jag har som mål, och lyckas även med reservdragen och sedan två dummydrag på det, där den första inte blir lika bra som den andra, men allt är inom ramarna såhär långt. Vid 2000 m ser jag att det är något Peter vill, och jag följer honom med blicken och förstår att det är kanske nåt som inte är helt i sin ordning.

Han dyker ner och tar tag i sidan på mig..

Och det är dags för vinka, svanka ta och drag, vilket jag gör och skärmen vecklar ut sig. Räknar och kollar kalott, kompisar, höjd och orientering, jag låg vid lekområdet.Jag fortsätter programmet med reservdrags procedur och sedan lossar jag ena togglen( handtaget) och kompenserar för svängande skärm med bakre bärremmen istället. Sedan gör jag alla moment med att flära på höjd, föra svängar och snurra åt ena och andra hållet, flyger mot vinden och försöker uppskatta farten och med vinden lika så.

Landningsvarvet gick bra och landa stående och har förstås den där känslan av välbefinnande i mig, som alltid efter utfört hopp. Är inte helt säker på utförandet, då det inte var ur betraktarens ögon jag upplevt hoppet.

Sen undrade jag…

Vad det var Peter syfta till innan drag. Det visar sig att han försökte nå min högra sida för att hålla mig vid drag, och nöjde sig med vänster då jag inte släppte in honom. Så lustigt, då jag inte släppte honom med blicken vart det svårt förstås, och även då han hållit i mig vid vart hopp, så var det inget jag behövt bry mig om, och sa till mitt försvar lite spontant, att jag inte hört honom säga att han skulle göra så, vilket är lite komiskt när allt löst sig bra.

Men det klart, jag belastas inte med onödigt och även då han nämnt nåt om det i ett annat hopp, så var det inte utförligt sagt att jag skulle ta hänsyn till det. Pilotskärmen nås på båda sidor av riggen, så med det sagt, att ingen större fara på taket.

Hoppet godkändes och fick ett tips att hålla styrhandtagen nere även då jag landat så flyger skärmen och kan ta vind, och det är bättre att den flyger klart och landar, istället för att jag släpper upp handtagen och ger den ny kraft.

SFU 6 och block 3 färdiga och AFF nivån har klarats av. Nu får jag hoppa med hoppmästate, vilket det finns fler av, och det gör det lättare att färdigställa utbildningen

Categories: fallskärmsjournal, SFU
Tags: #AFF, #SFU

Add comment

Sky Dive Deep Pasi Orha . All Rights Reserved 2019 - Sky Dive Deep . Created by biaandersson.se