SkyDiveDeep

Lever På Hoppet

Väderbrejk, väl värt det- Nils, tandempilot

bad weather, weather, skydiving, fallskärm, åska

Det är 3 månader sedan jag började med fallskärmshoppning. Näst sista och sista helgen i maj gick utbildningen. Teoridelen, och praktiska övningar testades, teoriprov och ett hängandes i sele, gjordes innan tandemhoppet .

Nu, 3 mån senare, fredag, och jag plockade upp två andra på tågstation, och åkte till klubben kring lunch, men vädret var inte ämnat för hoppning.

Väderbrejk till 16, stod det på vår fb- sida. HL ( hoppledaren ) hade tandem hoppare som kommit ut med förhoppningen om bättre väder. Piloten hade också dykt upp, och moln och prognoser jämfördes.

Under tiden…

hamnade jag i samtal med tandempiloten Nils och hoppledaren slöt upp strax efter. De andra spelade backgammon och bokade om tandemhoppare. Hoppledaren är också idag samma person som driver markan i år. Han säljer lite dricka, fika, godis och förbereder nu toasts under tiden vi pratar.

Nils, en välväxt man, som utstrålar ett lugn och har ett förtroligt sätt men med en räv bakom örat. Det känns inte heller som en slump att han är tandempilot. Cirka 1000 hopp har han och började kring -06 med hoppningen. Det märks..

Berättelser grundande i erfarenheter…

Han relaterar till olika erfarenheter på ett naturligt sätt och det är inga krigshistorier eller skrävlande, utan det är relevanta berättelser ur verkligheten som speglar det vi pratar om för stunden. Det mesta handlar om hoppningen, och jag har tillräckligt med frågor kring det för att inte behöva byta ämne på länge.

Nils hade varit på uppvisningsläger, där de övat på sådant som härrör till just det, både teori, tillstånd och praktiska delar. Han visade oss det avslutande hoppet och berättar på min begäran..

Det är tighta uthopp…

Och när fem man lämnat planet på tio sekunder så tittar alla på förste man som vinkar två gånger och vid andra vinkar samtliga och sedan drar de sina skärmar.

Därefter följer flygningen förste man som en slingrande orm och rök används, men det kunde varit flaggor, eller både, och Nils förklarar hur flaggorna tas upp ur en ficka på benet och fästes på en bärrem och i benet.

Flaggor som kan bestå av en företagslogga tex. Landningen är oftast begränsad till en mindre yta, och ibland nära högre hinder och turbulens kan bli en faktor bla.

Just under detta avslutande hopp så ger Nils de andra flera sekunder innan han hoppar. Saker som jag slogs av var bland annat hur han genom en skarp sväng medvetet förlorade så mycket höjd att han gick från att vara högst till lägst. En del lekfullhet präglade sista hoppet.

Krysset på marken består av en låda öl i mitten, och case ropas i radion när samtliga hoppare landat och piloten landar planet och ställer det meter ifrån och rusar ut, tar en öl och deltar.

Nils, han försörjer sig i dag på att åka runt och hoppa tandem och uppvisningar, och är precis den sortens människa som är lätt att tycka om och som bidrar i vart sammanhang.

skydiving, plane, fallskärm, fallskärmshopp, skydive

Vi diskuterar hur olika skärmar beter sig och varför en mindre skärm är svårare och egentligen inte är ett självändamål i sig, och det är inte en mindre skärm som kännetecknar en god hoppare, utan snarare hur väl skärmen kan nyttjas.

Wingload, hur den beräknas på belastning fördelad på en viss yta. Anfallsvinklar, lyftkraft och samla energi i kalotten och sedan nyttja den, var delar som jag inte tänker yttra mig om, då min ringa erfarenhet samlar intryck för ökad förståelse, och en hel del prat om säkerhet, risker och hur jag bör tänka kring anskaffandet av egen rigg.


skydiving helmet, skydiving, parachute helmet. fallskärmshoppning, fallskärm, hoppa fallskärm
Reglerna kring hjälm, och vad som krävs för att få ha visir, eller kamerautrustning etc är många. Det går bra med läderhuva o goggles också, när B- licens förvärvats

Hetaste potatisen var idag, trots allt, hur bra är fallskärmshjälmar och vilken vikt de får ha, då 750g utan kamera utrustning och helst inte över 4 kg med!

Det har kommit ut en ny hjälm, som är tillverkad av en känd tillverkare, men dess vikt överstiger de siffror som står att finna i regelverk. Hjälmar vägdes och jämfördes, behöver det sägas, hoppningen ställd för dagen och Nils öppnar en pilsner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.